VERMOGENSPLANNING
Vermogen overdragen
Wil jij je vermogen overdragen aan iemand anders? Dan is het belangrijk om dit op tijd te plannen. Natuurlijk doe jij dit het liefst als je er nog bent. Ook is dit belastingtechnisch gezien de meest aantrekkelijke manier. Zo ontkom je aan de ‘verplichte erfbelasting’.
Bij het overdragen van vermogen speelt ‘tijd’ dus een belangrijke rol. Wacht daarom niet te lang. Wat zijn jouw wensen? Wat is de waarde van jouw vermogen? En aan wie wil je dit overdragen? Goed om te kijken welke fiscale mogelijkheden dan het meest aantrekkelijk zijn. Je kunt uit verschillende opties kiezen. Een legaat, testament of huwelijkse voorwaarden.
Wij adviseren je graag op het gebied van vermogensplanning. We noemen dit ook wel Estate planning of nalatenschapsplanning. Zo zorg je ervoor dat jij anderen niet met plotselinge kosten opzadelt.
Estate planning:
Jij beslist hoe je jouw vermogen overdraagt
Estate Planning. Vroeg of laat krijg je er als ondernemer mee te maken. Bijvoorbeeld als jij je vermogen overdraagt aan jouw zoon of dochter. Bij iedereen ziet nalatenschap er anders uit. Het is persoonlijk. Daarom kijken we precies naar wat voor jou belangrijk is. En op basis daarvan adviseren wij je. Met dit advies houden we rekening met verschillende aspecten. Financieel. Belastingtechnisch. En civielrechtelijk.
Estate Planning:
We noemden verschillende aspecten die een rol spelen bij jouw nalatenschap. Natuurlijk zijn er voordelen. Maar ook nadelen. Hieronder lees je waar jij als ondernemer rekening mee moet houden.
Fiscale aspecten
- Hoe draag ik mijn vermogen over aan mijn nabestaanden zonder dat ik teveel belasting afdraag?
Civiel rechtelijke aspecten
– Mijn partner en ik zijn gewend aan een bepaalde levensstijl. Overlijd ik vóórdat mijn partner overlijdt? Kan mijn partner dan dezelfde levensstijl blijven hanteren zonder financiële consequenties?
– Is het verstandig mijn huwelijksvoorwaarden te herzien? Of: ik heb geen huwelijkse voorwaarden? Moet ik dit alsnog regelen?
– Ik ben niet gehuwd: zullen mijn partner en ik een samenlevingscontract opstellen? En kunnen wij dan onze testamenten daarop goed laten aansluiten?
– Het gaat minder goed in mijn huwelijk. Met welke gevolgen moet ik rekening houden bij een scheiding? Of: het huwelijk van mijn opvolger/kind gaat binnenkort eindigen. Heeft een echtscheiding ook gevolgen voor mij?
– Heb ik de goede rechtsvorm voor mijn onderneming gekozen? Kan een bedrijfsopvolger mijn onderneming zonder problemen voortzetten?
– Is het nodig dat ik mijn onderneming herstructureer? Zodat een bedrijfsopvolger geen onnodige problemen krijgt?
– Mijn bedrijfsopvolger is bekend en ik wil mijn onderneming nu zo belastingvriendelijk mogelijk overdragen. Hoe doe ik dat?
– Een van mijn kinderen wil graag het bedrijf overnemen. Maar ik heb meer kinderen. Welke rechten hebben zij? Kan ik ervoor zorgen dat ook zij een aandeel in mijn vermogen krijgen? Of misschien juist niet?
– Er is een goed testament. Maar sluit dat aan op de wensen die ik heb voor een bedrijfsopvolging?
Financiële aspecten
– Mijn bedrijfsopvolger moet de overdracht financieren. Welke handelingen zijn daarvoor nodig?
– Natuurlijk mag een overdracht niet leiden tot financiële problemen voor de onderneming. Hoe voorkom ik dat?
– Heeft een opvolgingsperiode gevolgen voor mijn onderneming? Het is belangrijk dat de onderneming op de normale manier blijft doorgaan.
Emotionele aspecten
– Volgens mij is alles goed en netjes geregeld voor de bedrijfsopvolging. Maar denken de andere familieleden daar ook zo over?
– Stel dat ik last krijg van lichamelijke of geestelijke belemmeringen en ik mijn zaken niet meer zelf kan regelen. Wie kan en mag mij dan vertegenwoordigen?
– Als ik extra zorg nodig heb en ga wonen in een verpleegtehuis of zorginstelling, moet ik dan eerst mijn vermogen ‘opeten’?
– Ik wil alles na mijn overlijden helemaal geregeld hebben en mijn nabestaanden niet achterlaten met problemen en vragen. Kan ik daarvoor nu al actie ondernemen?
PENSIOEN
Wie wil dat nou niet? Na een mooie, lange tijd van hard werken onbezorgd genieten van ‘je oude dag’? Wel zo fijn als alles financieel goed geregeld is. En jij jezelf niets hoeft te ontzeggen.
Naast de standaard AOW die je ontvangt, is een financieel extraatje fijn. Zelf opgebouwd pensioen noemen we dat. Maar hoe creëer je als ondernemer voor jezelf de meest ideale situatie? Daar helpen wij je graag bij. Natuurlijk houden we rekening met de wet- en regelgeving.
Want een pensioen opbouwen voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA)
vraagt om een goede voorbereiding. Je kunt namelijk niet meer je pensioen in
eigen beheer opbouwen. Wat zijn jouw toekomstige wensen voor je ‘oude dag’? Vertel
het ons. Wil je alleen pensioen opbouwen? Of misschien investeren in vastgoed?
Of beleggen? Wij adviseren je. Hiervoor werken we samen met een externe adviseur die zich bezighoudt met pensioenen en de
complexiteit daarvan. Zo weet je zeker dat je een advies krijgt dat helemaal
bij jouw wensen past. Dát is de kracht van alles onder één dak.